vineri, 13 august 2010

Parinti si copii la Vima Mica, editia 2010

A V-a ediţie a Taberei Ecumenice Părinţi şi Copii de la Vima Mica, Maramureş


Mi-au plăcut : ,,organizarea, focul de tabară, dramatizările după pasajele din Biblie, traseul şi probele expediţiei de orientare turistică, rugăciunile, înţelegerea dintre noi, liturghiile, natura, distracţia, munca în echipă, dormintul în şură, ospitalitatea gazdelor” etc.
Nu m-au încântat : ,,vremea ploioasă de vineri seara şi din noaptea spre sâmbătă, mersul pe jos de la Ileanda, rivalităţile dintre grupe” etc.
Acestea au fost câteva dintre aprecierile – concluzie pe care participanţii la cea de a V-a ediţie a Taberei Ecumenice Părinţi şi Copii de la Vima Mica din 6-8 august 2010, le-au aşternut în jurnalul taberei.
Organizatorii ei au fost : Paraohia Greco-Catolică Beclean şi Grupurile Mariane de Evanghelizare. Au participat la această tabară 58 de persoane, dintre care 12 au fost adulţi.
Motto-ul taberei a fost ales din evanghelia lui Marcu (10,17) : ,, Învăţătorule bun, ce trebuie să fac ca să moştenesc viaţa veşnică.’’
Iniţiatorii taberei, preotul Alin Cândea şi doamna asistentă medicală Nora Vale, posedau deja un Certificat de absolvire de Animator Socio-Educativ al Fundaţiei ,,Sf. Ioan Bosco” din Bacău, eliberat de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, eliberat în urma unui curs de 75 de ore şi a unui examen.
S-a plecat vineri, 6 august a.c. cu trenul până la Ileanda (marea majoritate a participanţilor). De acolo traseul spre Vima Mică s-a parcurs pe jos.
Ploaia, timpul nefavorabil părea a crea unele inconveniente. Ne-a plouat în corturile instalate în grădina părinţilor preotului Alin Cândea, aşa că fiecare a dormit pe unde s-a putut : în şopronul cu fân, în şură, în casă, în maşini.
În prima seara, printre reprizele de ploi torenţiale, ne-am îndreptat spre biserică, unde am fost întâmpinaţi de preotul paroh Grigore Câmpean. După o scurtă rugăciune fiecare taberist s-a autoprezentat şi şi-a motivat imboldul venirii la Vima Mică : ,, din curiozitate, să mă distrez, să mă rog, fiindcă m-a invitat un prieten sau o prietenă, să mă relaxez” etc.
Preotul Alin Cândea a prezentat scopul taberei, programul şi regulamentul ei . Sâmbătă, 7 august s-a participat la Sfânta Liturghie, din biserica având ca hram pe ,, Sf. Ioan Botezătorul’’. În predica s-a părintele Alin Cândea le-a vorbit tinerilor despre taina căsătoriei. Apoi aceştia, de diverse confesiuni, au fost repartizaţi în 5 grupe şi au avut de parcurs un traseu de orientare turistică, de îndeplinit diverse şi interesante probe. Înainte de aceasta, părintele protopop Felician Neagoş şi fiul său Alexandru ne-au încântat cu câteva cântece religioase acompaniate la chitară.
Înarmaţi cu hărţi, cu cele necesare pentru a-şi construi un arc şi o săgeata, o cruce, cu un obiect ales din cele expuse, ei au purces la drum. Cei care îi monitorizau, aveau stabilite bareme ferme de evaluare. Traseul a fost câştigat de grupa a patra.
Sâmbătă după- masă fiecare echipă a avut la dispoziţie două ore pentru a pregăti o dramatizare după Cap. 18, versetele 23-35 din Evanghelia lui Matei sau o dizertaţie pe baza acestui fragment biblic.
După cină, în şură, s-au reprezentat dramatizările tinerilor după pasajul biblic. Concurenţii au fost extraordinari, foarte ingenioşi, au adaptat conţinutul paragrafului biblic situaţiilor reale ale zilelor noastre. S-a încropit chiar şi o piesă de teatru de păpuşi ale cărei personaje au fost confecţionate din şomoioage de fân.
Eu mi-am întocmit un comentariu sentimental pe baza textului biblic menţionat .
Închis în Loganul meu, ca Iona în burta uriaşului chit, am recitit o dată, de două ori, de trei ori, pasajul lecturat de părintele Alin Cândea din Evanghelia după Matei.
Un gând mi-a stopat avântul şi m-am întrebat în sine-mi : ,,De unde oare a ştiut părintele Alin că astăzi, sâmbată, va fi timp frumos?”. Aşa prevedea părintele Alin că va fi timpul în ziua următoare.
Aseară, eu nu credeam că se va întâmpla aşa şi am lansat o idee : ,, - Dacă mâine va fi vreme frumoasă îl vom beatifica pe părintele Alin’’. Ce nerozie am debitat.
Astăzi, sâmbătă, la lumina zorilor m-am cam cutremurat de cele afirmate. M-am echilibrat sufleteşte fiindcă a mai fost lansat un pronostic care nu s-a adeverit, referitor la faptul că apa Lăpuşului nu va creşte prea mult şi astfel concurenţii traseului de orientare turistică o vor putea trece per pedes.
Apoi m-am întrebat : ,,-Cine este învingătorul ? -Ce a câştigat învinsul ?” aşa-zisului pariu despre timpul probabil. Partenerii competiţiei s-au întâlnit la Liturghia din biserică şi Dumnezeu s-a bucurat fiindcă totul a fost perfect.
Drept răsplată ne-a trimis calde raze de soare, iar mie în subsidiar o atenţionare : ,, Puţin, credinciosule !’’.
,, Până aici a fost o vrăjeală’’, ar spune Paul şi Ionuţ, fiii lui Muri, rămas acasă să mai taie drumuri noi în marmura cumpărată de la Videanu. ,, - Să te vedem cum înterpretezi textul biblic’’, ar fi adăugat cei doi. O meteahnă profesională m-a determinat să mă opresc asupra unor verbe ale acestui paragraf biblic, care m-au impresionat : a poruncit, să fie vândut, căzând, a se închina, îngăduieşte, plăteşte, ruga, aruncat, am iertat, mâniindu-se, a dat.
Unele verbe aş zice că sunt categorice: a prouncit, să fie vândut, plăteşte, aruncat, mâniindu-se. Altele pot fi încadrate câmpului semantic al iertării: căzând, se închina, îngăduieşte, am iertat, a dat. Făcând repede o statistică aleatorie, am constatat că raportul dintre cele două categorii de verbe este egal, 5-5. O concluzie a ţâşnit salvatoare: cât este de uşor să ierţi sau să condamni?. Balanţa verbelor selectate stă în echilibru. Probabil că doar umbra sufletului nostru o va înclina într-o parte sau în alta, punând pe un braţ al ei mai multă cantitate din verbul a ierta.
Folosiţi deci cât mai des, în toate împrejurările verbul a ierta, purtaţi-l la reverul sufletului vostru, în colţul zâmbetelor, în mâna întinsă prietenilor sau duşmanilor, în îmbrăţişările voastre.
Şi totuşi mă mai întreb încă o ndată: ,, De unde a ştiut părintele Alin Cândea că astăzi, sâmbată 7 august 2010,va fi vreme frumoasă ?’’.
După spectacolul din şură a urmat focul de tabară, iar părintele Alin Cândea a stat până la ora 3 şi jumătate la dispoziţia celor care au vrut să se mărturisească pentru ca la Liturghia duminicală să se poată cumineca.
Duminică, 8 august, s-a participat la Sfânta Liturghie. La sfârşitul ei a fost prezentat volumul de memorii din perioada carcerală comunistă a preotului Tertulian Langa, vicar de Cluj-Gherla : ,, Trecând pragul tăcerii’’ (Editura ,, Galaxia Gutenberg’’, 2009).
După prânz, fiecare grup şi-a interpretat imnul pe care a trebuit să-l alcătuiască în perioada taberei.
Apoi s-a anunţat rezultatul final, care conţinea şi puncte câştigate sau pierdute în funcţie de respectarea regulamentului taberei. Locul întâi a fost ocupat de componenţii grupei a IV-a. A urmat festivitatea de premiere.
Taberiştii şi-au consemnat în scris impresiile despre şederea lor la Vima Mică. Observaţiile lor pro sau contra vor fi luate în considerare atunci când se va pregăti cea de a VI-a ediţie a acestei tabere.
S-au făcut poze, s-a mulţumit gazdelor şi s-a efectuat decamparea, participanţii plecând spre Beclean. Până la Ileanda, de data aceasta tinerii au fost transportaţi cu un microbuz. Pe tren i-au încântat pe călători cu bogatul lor repertoriu de cântece religioase.
Pentru mine, aceste zile petrecute la Vima Mică au constituit un preambul care îmi anunţă că nu mai este mult până la începerea noului an şcolar şi că voi avea mai mult succes în activitatea mea cu elevii dacă mă voi lăsa contaminat de răbdarea şi ingenioasa tactică de a lucra cu tinerii, pe care am remarcat-o la părintele Alin Cândea.

Ion Radu Zăgreanu