duminică, 10 ianuarie 2010

Miros de România

Miros de România

,,Mi-ai dibuit aplecarea firească şi gustul ce-l am
pentru tot ce devine în patrie”
( Lucian Blaga )

De şapte luni, fiica mea Maria Silvana a emigrat în Canada şi s-a stabilit în orăşelul Surrey, în apropiere de Vancouver.
Înainte de Crăciun i-am expediat un pachet care conţinea printre altele mai multe obiecte simbolice: o icoană cu Fecioara Maria pe care mi-a dăruit-o poeta şi pictoriţa Maria Oltean, o zadie din Parva, o farfurie veche ţărănească, un calendar religios pentru anul 2010, o panglică tricoloră, un frumos ştergar cusut cu motive populare etc.
După vreo trei săptămâni pachetul a sosit la destinaţie. Silvana a luat legătura cu noi prin intermediul internetului şi ne-a transmis imagini care redau bucuria primirii pachetului, aranjarea obiectelor care i-au devenit foarte dragi.
Ceea ce m-a emoţionat cel mai mult a fost mărturisirea ei, prin care relata că a luat acele obiecte simbolice din pachet, le-a ţinut în braţe şi nu s-a mai săturat de mirosul lor. ,,-Mirosea ca în locuinţa noastră din Beclean, mirosea a România”, ne-a spus emoţionată. ,,Mi-aţi trimis prin intermediul acestor lucruri un pic de Românie. Sunt fericită!”, a mai adăugat ea.
Nu mi-am imaginat niciodată că o ţară poate avea mirosul ei specific, că îţi poate fi dor de mirosul ţării tale. Constatarea mea completează perfect un fragmenţel din primele ei impresii scrise de la sosirea în Canada: ,,...străzile nu au niciun miros. Realitate sunt doar oamenii care miros a ţări îndepărtate”.

Ion Radu Zăgreanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu