joi, 17 martie 2011

Când nimeni nu mai crede în nimeni

Când nimeni nu mai crede în nimeni

De 38 de ani slujesc învăţământul românesc în calitate de profesor de limba si literatura română. Niciodată ca acum, nu am constatat o mai mare lipsă de încredere în cei care activează în domeniul didactic. Şefimea, de la cel mai mic nivel, până la cel mai înalt, nu mai are încredere în oamenii care deservesc sistemul de învăţământ. Nimic, după unii, nu se mai face fără a dovedi scriptic, cu un măldar de hârţoage că ai fost la ore, că ţi-ai ţinut ora de dirigenţie, că ai organizat şedinţele cu părinţii, că faci ore suplimentare de pregătire cu elevii tăi, că editezi reviste şcolare, că organizezi cu şcolarii excursii şi multe activităţi şi acţiuni extracurriculare etc.
Pentru toate aceste trebuie să laşi ,,urme”, ni se spune mereu. Vorba Elenei Ceauşescu: ,,-Unde-i dovada?”. Dacă te-ai ţine de ,,fabricat” hârtii, nu ai mai avea timp să îţi parcurgi materia obiectului pe care îl predai. Privind retrospectiv , ,,iepoca” lui Nicolae Ceauşescu îţi apare acum ca o dulce şi blândă perioadă a industriei de ,,hârtii” pe care trebuie să le pui în mişcare în zilele noastre, dacă vrei să fii evaluat pozitiv..
Dacă faci o şedinţă cu părinţii, procesul-verbal semnat de părinţii participanţi trebuie înregistrat cu număr la secretariatul şcolii, zice-se, ca să poţi dovedi că şedinţa a avut loc.
Într-o zi, o secretară de şcoală propunea ca fiecare diriginte să aibă un registru de intrări şi ieşiri, în care să consemneze toate hârtiile doveditoare ale activităţii sale. Suntem în plin Kafka, în timp ce de aproape un an nu avem hârtie igienică la toalete, zgribulim de fig fiindcă nu sunt bani de căldură, nu avem tuşuri şi toner pentru imprimante.
O directoare din mediul rural, îmi mărturisea că simte că aproape are orgasm, când termină de întocmit şi de scris câte un braţ de tot soiul de materiale şi de hârtii, care i se solicită, bucuroasă că încă nu a capotat de atâtea cerinţe.
Oare chiar nimeni nu mai are încredere în nimeni în învăţământul românesc de azi?
Prof. Ion Radu Zăgreanu
Şcoala Generală ,,Liviu Rebreanu” Beclean
Jud. Bistriţa-Năsăud

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu