vineri, 28 ianuarie 2011

Octava de rugaciune pentru unitatea crestinilor, Beclean, 18-25 ianuarie 2011

Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor, la Beclean

,,Binecuvântăm pe toţi cei care, cu credinţă, cu frică de Dumnezeu şi evlavie, vor participa la Rugăciunea pentru unitatea creştinilor, cu speranţa că, astfel, Biserica lui Hristos va înainta pe drumul idealului unităţii (cf. Io 17, 21)”- + Florentin Crihălmeanu, Episcop Eparhial de Cluj-Gherla

În perioada 18-25 ianuarie 2011, s-a desfăşurat în biserica greco-catolică ,,Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Beclean ,,Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor”. Tradiţia acestei săptămâni de rugăciune datează din anul 1908 . Promotorul ei a fost Paul Wattson.
La Beclean iniţiatorii acestei săptămâni de rugăciune pentru unitatea creştinilor au fost preoţii Felician Neagoş şi Alin Cândea.
Au răspuns comuniunii în rugăciune : pastorul adventist Ilie Cristea de la Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea Beclean (joi, 20 ianuarie), pastorul penticostal Misi Szas de la Biserica Penticostală Maghiară Beclean (vineri, 21 ianuarie), preotul greco-catolic Angel Zarecki, consilier eparhial al Eparhiei Greco-Catolice de Maramureş (sâmbătă, 22 ianuarie), preotul Adrian Cherhaţ, de la Parohia Ortodoxă III Beclean( duminică, 23 ianuarie), pastorul penticostal Luca Deneş, de la Biserica Penticostală Nr.1 Beclean ( luni, 24 ianuarie).
Serile de înălţare spirituală au constat în rugăciuni pentru unitatea creştinilor, în adoraţii euharistice, iar invitaţii au vorbit asistenţei despre nevoia de unitate a creştinilor, despre necesitatea redescoperirii valorilor ,,care constituie unitatea primei comunităţi creştine din Ierusalim, atunci când era stăruitoare în învăţătura Apostolilor şi în comuniune fraternă, la frângerea pâinii şi în rugăciuni”.
Probabil că rugăciunea pe care preotul Alin Cândea o rosteşte de vreo cinci ani, în cadrul liturghiei, în momentul Ieşirii cu Daruri: ,,Pentru toţi fraţii noştri creştini din oraş: romano-catolici, ortodocşi, reformaţi, penticostali, adventişti, baptişti, să-i pomenească Domnul Dumnezeu întru împărăţia Sa cerească, totdeauna acum şi pururea şi în vecii vecilor .Amin”, începe să dea roade.
Sper ca la anul şi în Beclean să se petreacă ceea ce se întâmplă la Bistriţă, preoţii şi pastorii să se roage împreună pentru unitatea creştinilor într-un circuit care să se desfăşoare în toate bisericile oraşului. Să ne rugăm ca aceasta să se întâmple.
P.S. Am folosit citate din pastorala PS Florentin Crihălmeanu, editată cu prilejul acestei săptămâni de rugăciune pentru unitatea creştinilor.

Ion Radu Zăgreanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu