duminică, 17 iulie 2011

Itinerar spiritual-de la Feldru la Uriu

Itinerar spiritual-de la Feldru la Uriu


Duminică, 26 iunie 2011, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop al Diecezei Greco-Catolice de Cluj-Gherla s-a aflat în judeţul nostru pentru a participa la două manifestări religioase: în Feldru, la biserica ,,Adormirii Maicii Domnului”de pe Valea Secerului şi la Uriu.
La Feldru, PS Florentin Crihălmeanua a sfinţit două troiţe sponsorizate de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Ioan Oltean, a asistat la prima cuminecare a nouă copilaşi.
PS Florentin Crihălmeanu a fost întâmpinat cu pâine şi sare de doi tineri în costume populare, de credincioşii din localitate şi din zonă., de preotul paroh Claudiu Oltean, de două călugăriţe care s-au ocupat de pregătirea spirituală a copiilor care s-au împărtăşit pentru prima dată, de autorităţile locale.
În compania a 15 preoţi au fost sfinţite cele două troiţe, apoi s-a desfăşurat Sfânta Liturghie. În predica sa PS Florentin Crihălmeanu a cerut celor prezenţi să îşi reînnoiască promisiunile de la botez, să devină ,,pescari de oameni”, aşa cum le-a propus Isus Cristos apostolilor.
După liturghie cei nouă copii care s-au cuminecat pentru prima dată au prezentat un scurt program artistic. Prin versuri şi cântece ei s-au declarat fii ai lui Dumnezeu şi-au exprimat bucuria pentru întâlnirea lor cu Isus Euharisticul. Ei au fost răsplătiţi cu rozare şi cu iconiţe cu portretul Papei Ioan Paul al II-lea, aduse de la Roma.
Preotul paroh Claudiu Oltean a mulţumit PS Florentin Crihălmeanu pentru prezenţa sa în mijlocul credincioşilor de pe Valea Secerului şi din împrejurimi, confraţilor concelebranţi, autorităţilor locale, domnului deputat Ioan Oltean, corului bisericii, domnului primar din Maieru Vasile Borş, pentru minunatele cântece religioase interpretate, domnilor George Nechiti, seniorul şi juniorul, realizatorii troiţelor.
PS Florentin Crihălmeanu a mulţumit credincioşilor pentru calda primire, preotului Claudiu Oltean, celorlalţi preoţi, autorităţilor locale, viceprimarului Aurel Horea, deputatului Ioan Oltean, tuturor celor care au contribuit pentru ca această manifestare religioasă să se desfăşoare în bune condiţii. Au fost acordate diplome pentru cei care au sprijinit această parohie.
Invitaţii au participat apoi la o agapă frăţească după care PS Florentin Crihălmeanu a vizitat Colecţia ,,George Nechiti”, de pe Valea Secerului nr.1369, unde cei doi George Nechiti, tatăl şi fiul au adunat şi expus peste 2000 de obiecte vechi aparţinând culturii tradiţionale. Colecţia de obiecte populare este impresionantă. I-a sprijinit în colectarea lor şi preotul Claudiu Oltean, fiindcă spune dânsul: ,,Este important ca aceste forme de cultură care ne identifică pe noi ca popor, popor creştin, să se transmită, să rămână urmaşilor noştri”.
Am părăsit Valea Secerului-Feldru purtând în sufletul meu o evidentă minune dumnezeiască. Cine ar fi prevăzut prin 1988, că peste câţiva ani, mă voi întâlni cu fostul miliţian de Parva George Nechiti (vecin de scară cu mine în blocul specialistului ) în postura de credincios greco-catolic, de om de bază al bisericii de pe Valea Secerului-Feldru, de constructor de iconostase şi troiţe, de pasionat colecţionar de obiecte ale culturii tradiţionale?
Itinerarul spiritual duminical a continuat la Uriu unde PS Florentin Crihălmeanu a sfinţit locul unde se va construi biserica greco-catolică cu hramul ,,Sfântul Vasile cel Mare”.
PS Florentin Crihălmeanu a fost întâmpinat la capela greco-catolică din Uriu de credincioşii locali şi din Beclean, de preotul paroh Emil Tohăneanu, de protopopul Felician Neagoş, de preotul Alin Cândea, de primarul comunei Şerban Petre. După vecernie s-a dat citire hrisovului care se va pune în zidul noii construcţii, pe urmă s-a sfinţit locul destinat construcţiei noii biserici. La acest ceremonial a participat şi preotul reformat Mihai Gal. Au fost momente emoţionante, localnicii exprimându-şi bucuria pentru edificarea noii biserici.
Preotul Emil Tohăneanu şi PS Florentin Crihălmeanu au mulţumit celor implicaţi în realizarea acestei manifestări, autorităţilor, celor prezenţi.
Participanţii, greco-catolici, ortodocşi, reformaţi, au participat la o agapă frăţească în căminul cultural din localitatea Uriu. Aşa a luat sfârşit itinerarul spiritual din duminica din 26 iunie 2011, prin judeţul nostru, a Episcopului Florentin Crihălmeanu. Simbolic , traseul său a fost unul al reînvierii BRUR.
Ion Radu Zăgreanu

Pe Valea Secerului-Feldru
Preotului Claudiu Oltean

Dealuri cu potire pline cu clorofilă.
Pe o colină,
sub zâmbet verde de codru,
o bisericuţă.
În tăriile cerului - Dumnezeu
ca un soare vesel.
În altar preoţi şi un episcop
,,descălecaţi” în rugăciune.
Ţărani în costume populare.
Sub patrafirul ierbii,
în genunchi,
anotimpul estival
lepădându-se de păcate.
La marginea pădurii,
printre ramuri, ecouri
din cuvintele profesorului Gavril Scridon
elogiind aici
Biserica Blajului
ieşită de sub obroc.
Peste toţi-vara
ca o înveşnicire.
Ion Radu Zăgreanu
Valea Secerului-Feldru: 26 iunie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu